SUP

SUP-StandUp-Paddling. Stoječe veslanje je šport, ki se v Sloveniji še razvija. Več informacij na: https://www.facebook.com/supklub?fref=ts 

 Veslanje stoje – SUP, kaj je to? (piše: Andraž Vide Čeligoj (Polet, 2. 7. 2015)

Ljudje so že od nekdaj stali na kakšni deski, ki je plula na vodi in veslali. O tem, kdaj je postala to tudi oblika rekreacije, pa kroži več mitov. Nekdaj naj bi bil to ritual na Havajih, ki pa se v pisnih virih ni ohranil. O kakšnem veslanju na deski niso pisali niti veliki angleški raziskovalec in morjeplovec James Cook, ne škotski pisatelj in esejist Robert Louis Stevenson in tudi ne ameriški novinar in pisatelj Jack London, ki so se zadrževali v teh krajih. Res pa je Cook v svojem dnevniku zapisal, da je na Tahitiju videl kanuista, ki je ujel val. In ni bil edini, mnogi raziskovalci so videli polinezijske ribiče ali brodnike, ki so stali v svojih kanujih in veslali čez čeri in grebene, da bi s sulico ujeli ribo.

A SUP ali Stand Up Paddling, po naše bi temu lahko rekli Veslanje v stoje, se je vsekakor začel na Havajih. Prevod iz havajskega poimenovanja Ku Hoe He’e Nalu bi lahko bil: stati, veslati, deskati, val. Kar je precej natančen opis športa – stojimo, veslamo, plujemo z desko na mirni ali divji reki, jezeru ali morju.

SUP je okrajšava angleškega poimenovanja Stand up paddling (tudi Stand up paddle surf) za šport, pri katerem stojiš na primerni deski in veslaš. Stojimo, veslamo, opazujemo in občudujemo naravne lepote. Ali pa s prijatelji tiho drsimo po vodni gladini, po rečnih rokavih, prečkamo jezera ali plujemo pod mogočnimi klifi domače obale. Šport je v Sloveniji in v tujini iz dneva v dan bolj priljubljen med vodnimi oblikami rekreacije, nad njim se navdušujejo mladi in stari.

Supanje je šport, ki je dokaj preprost in dosegljiv prav vsem, tako kot na primer kolesarjenje oziroma tek. Prav nič čudno ni, da so se ga lotili po vsem svetu, kjer koli je omogočen dostop do vodnih površin, tako v velikih deskarskih središčih kot na majhnih bajerjih, saj je veliko enostavnejši za učenje kakor deskanje na valovih, kajtanje ali deskanje na vodi (windsurfing). Presenečeni boste, kako hitro boste lahko obdržali ravnotežje na deski, če boste imeli desko primerne velikosti, oblike in širine. Že v eni uri lahko sami samozavestno drsite po vodni gladini. Zaradi nižjega težišča je celo bolj priljubljen pri pripadnicah nežnejšega spola- ne samo to, pogosto so ženske bolj usposobljene za poučevanje supanja kot moški. Še najbolj pomembno pa je, da je ta aktivnost ena izmed najbolj prijetnih načinov za druženje enako mislečih avanturistov v naravi.

Za supanje ne potrebujete predznanja in posebnih priprav, le nekaj prave opreme in seveda morate znati plavati. Takoj ko boste stopili na SUP-desko in poprijeli za veslo, vam bo jasno, zakaj je danes to vse bolj priljubljena športna aktivnost. Je enostaven, sproščujoč in zabaven ali pa, za tiste željne adrenalina, ekstremen šport po valovih in brzicah. Zaradi supanja bodo vaše počitnice ob morju ali jezeru dobile povsem drugačno razsežnost. Vendar to še zdaleč ni le popestritev klasične ponudbe v turističnih krajih, ampak tudi prvovrstna telovadba za telo, pa tudi način za spoznavanje okolice in zabavno druženje hkrati. Si lahko mislite, da priveslate do šole, faksa ali službe? Ja, tokrat je to tudi pri nas mogoče.

O prednostih in pozitivnih učinkih

Supanje je zabavna in izjemna športna aktivnost, ki vsestransko okrepi naše telo. Da pravilno zaveslate z veslom v vodo, morate obrniti tudi kolk in ramo, kar spominja na gibanje pri udarcu pri golfu, tenisu ali bejzbolu. Pri tej aktivnosti na vodi je dejavno skoraj vse telo, od prstov na nogi za ravnotežje do glave, ki spremlja dogajanje in nadzoruje naše premike. Glavno nalogo pri supanju ima hrbtna mišica, ki omogoča pokončno držo in stabilizira zgornji del telesa. Trebušna mišica je aktivna pri zavesljaju, podpira obračanje trupa pri premikanju vesel in sodeluje s hrbtno mišico pri uravnoteženju stoječega položaja na deski. Pri veslanju se krepijo mišice na tilniku, triceps (troglava mišica) in biceps (dvoglava mišica) na rokah, ker moramo ves čas obdržati ravnotežje, se sočasno krepijo še mišice zadnjice (gluteus), kvadriceps (štiriglava stegenska mišica) in zadnje stegenske mišice ter meča. Nič čudnega, da tudi nekateri nogometni in smučarski trenerji uvajajo supanje kot sestavni del kondicijske priprave, ki odločilno vpliva na uspeh športnikov. S to aktivnostjo se izboljšajo motorične sposobnosti posameznika, njegova moč, vzdržljivost, koordinacija, gibljivost in seveda razvoj ravnotežja.

Fizioterapevti v ZDA pri težavah s hrbtom pogosto predpisujejo supanje celo kot osnovno terapijo.

Kje to početi pri nas

Lažjega odgovora na to vprašanje si sploh ne bi mogli predstavljati. Odgovor je: povsod, kjer je dovolj vode. Supanje je res šport, ki ga lahko izvajamo kar v domačem potoku, na bližnjem bajerju, reki, po jezerih ali morju. Samo nebo je meja pri izbiri vodnega okolja, po katerem lahko z uporabo vesla neslišno drsimo in potujemo po vodi. Izbira je vaša in je odvisna od vaših želja, ali bi vikend preživeli v hladu bohinjskih dreves in družbi postrvi ali pa bi se nastavljali sončnim žarkom s pogledom na piransko cerkev sv. Jurija – odločite se sami!

Kako začeti

Poznamo trde in napihljive supe. Trdi se ponavadi uporabljajo za tekmovanja in srfanje po valovih oziroma si jih lastijo tisti, ki živijo čisto ob vodi, ker so zaradi svoje dolžine in dejstva, da so narejeni iz enega samega dela kompozitnih materialov, manj primerni za transport do zaželenega dela reke, jezera ali morja. V zadnjem času so zaradi bliskovitega tehnološkega razvoja postali zelo priljubljeni napihljivi supi. Pa brez skrbi, pod vami se ne bodo zvijali kot napihljiva blazina. Zaradi posebnega materiala in postopka izdelave so izredno togi in hkrati lahki, tako da transport do prve luže, po kateri bomo veslali, ni težaven.

Napihljivi supi so primerni za začetnike in rekreativno uporabo. Ker jih lahko pospravimo v torbo, so bolj enostavni za transport v avtu ali barki. Njihovi prednosti sta tudi večja odpornost proti udarcem in daljša vzdržljivost. Seveda si desko izberemo po svojih željah in glede na namen uporabe.

Oblike supov

ALLROUND – vsestranski supi. Primerni za začetnike, družinsko in rekreativno uporabo. Spoznamo jih po zaobljeni obliki nosu in širšem repu. Običajno imajo tri male smernike, ki nam pomagajo obdržati želeno pot. Deske so dolge približno 305 do 335 centimetrov in primerne za vsakega uporabnika, ne glede na količino pojedenih kranjskih klobas v zimskih mesecih.

WAVE – supi za jezdenje po valovih. To so krajše deske, ki so manj stabilne, a hkrati bolj okretne, saj so namenjene srfanju po valovih. So bolj zakrivljene. Običajno imajo tri ali celo štiri majhne smernike. Te deske so ponavadi dolge 305 centimetrov.

RACE – tekmovalni supi. Tekmovalne deske so daljše, ožje, manj stabilne in kot take namenjene hitrejšemu supanju in tekmovanjem. Običajno imajo en dolg smernik, ki ga tekmovalci lahko menjujejo glede na svoje zahteve. Tekmovalne deske so ponavadi dolge 365 do 450 centimetrov.

TOURING (SPORT) – potovalni in športni supi. Namenjeni so osvajanju večjih razdalj oziroma potovanjem. Nanj lahko namestimo tudi več dodatne opreme, ki jo ob daljšem času, preživetim na vodi, nujno potrebujemo – neprepustne torbe, posode s hrano, spalne vreče in ne boste verjeli, tudi ribiško opremo. Običajno imajo kombinacijo enega večjega in dveh majhnih smernikov, zaradi katerih so bolj stabilne kakor tekmovalne deske.

DRUGI TIPI SUP-DESK – seveda poleg predstavljenih kategorij desk poznamo tudi deske, ki niso ravno na vrhu želja, ko se odločamo za nakup supa. Nekatere so namenjene za vožnjo po brzicah, na nekaterih lahko vadimo jogo, celo jadramo na deski. Izbor je res širok, tako da vsakdo najde ustrezno desko zase.

O razlikah

Kje se skrivajo razlike med dobrimi in slabšimi napihljivimi deskami? Na pogled so si zelo podobne in jih je težko ločiti med sabo. Razlika je kakovosti materiala (dropstich), iz katerega so napihljivi supi v notranjosti narejeni (lepljen/rezan »Dropstich«).

»Dropstich« so nitke, ki povezujejo spodnjo in zgornjo plast in zaradi katerih je sredica supa bolj trdna. Razlikujejo se tudi po plasteh PVC-materiala zunanjosti: cenejši supi običajno vsebujejo le dve plasti materiala, bolj vzdržljivi pa tri. Oboje se pozna pri vzdržljivosti in kakovosti in jih najlaže prepoznamo po najvišji stopnji napihljivosti deske (slabše okrog 12PSI, boljše 25PSI).

Bolj kot je sup napihnjen, bolj se približa značilnostim trdnih bratov, kar pomeni, da je bolj stabilen in se bolje obnaša v vodi. Ta razlika je še bolj vidna, ko na njem stoji oseba, težja od 80 kilogramov. Slabše deske se bodo na delu, kjer stojimo, upognile in zato bo deska delno potopljena, veslanje bo oteženo. Proizvajalec napihljivih desk Red Paddle Co. se je z razvojem osredotočil tudi na to, da desko vzdolžno še okepi. Tako je patentiral RSS-letvice, ki jih namestimo ob stran supa na delu, kjer stojimo. Sup tako pridobi 30 do 40 odstotkov večjo togost in s tem tudi večjo stabilnost. Za to inovacijo je Red Paddle dobil nagrado stroke na Paddle Expu 2014 v Nemčiji.

Pri napihljivih deskah je ključna tudi tlačilka, s katero sup napihnemo. Večji kot je volumen tlačilke, hitreje sup napihnemo. Z ožjimi tlačilkami laže dosežemo višji pritisk v deski (jo bolje napihnemo), kar omogoča tudi fizično šibkejšim članom družine, da svojo desko dovolj napolnijo.

Napihljivi sup je namenjen enostavnemu prenašanju med lokacijami, zato veliko pozornosti posvetimo tudi kakovostni torbi, ki naj bo opremljena s širokimi naramnicami in po možnosti s koleščki za še enostavnejše prevažanje.