Anže in Tim z zlatom, Helena s srebrom iz EP za mladince in mlajše člane

V kanjonu Matka so makedonski organizatorji med 2. in 5. avgustom izpeljali evropsko prvenstvo v spustu in sprintu na divji vodi za mladince in mlajše člane. Zaključili so ga s posamičnimi in ekipnimi tekmami v sprintu na divji vodi. Naslova evropskega prvaka v sprintu do 23 let se je veselil kajakaš Anže Urankar, ki je s Timom Novakom in Vidom Oštrbenkom (Čatež) zmagal tudi v ekipnih vožnjah.
Anže Urankar, kajakaš ljubljanskega kluba, je bil prvi favorit za zlato kolajno v sprintu, saj je v zadnjih sezonah stalni član zmagovalnega odra na evropskih in svetovnih prvenstvih tudi v članski konkurenci. Tokrat je za naskok na vrh za 61 stotink sekunde ugnal Belgijca Brama Sikkensa, ki ga sicer videvamo tudi na prvenstvih v sprintu na mirnih vodah. Tretji je bil Nemec Yannic Lemmen, ki je zaostal za 67 stotink. Tudi drugi Slovenec v finalu kajakašev do 23 let Tim Novak je nastopil odlično, priveslal na četrto mesto in za bronom zaostal za približno pol sekunde.
Urankar, Novak in Oštrbenk so nato nastopili v ekipni tekmi kajakašev do 23 let. Na koncu so bili 77 stotink sekunde hitrejši od najbližjih zasledovalcev iz Nemčije in se veselili še ekipnega naslova evropskih prvakov med mlajšimi člani. Tretji so bili Belgijci.

Helena do ekipne srebrne medalje v spustu

V  ekipni tekmi klasičnega spusta na reki Treski je Slovenijo zastopala mladinka kajakašica KKK Ljubljana Helena Domajnko, v ekipni tekmi klasičnega spusta so Slovenke (ob Heleni še Lea Novak in Eva Alina Hočevar) v kajaku premoč priznale le Barbori Dimovovi, Karolini Paloudovi in Dominiki Dvorakovi s Češke. Tretje so bile kajakašice Velike Britanije. V posamični tekmi je Helena zasedla 14. mesto.

Svoje predstavnike smo imeli še v treh ekipnih spust tekmah. Mladinska ekipa kanuistov, za katero so veslali Maj Oštrbenk (Čatež), Nik Gerčer in Nejc Gradišek (Simon), je osvojila končno peto mesto v preizkušnji klasičnega spusta. Kolajn so se veselili Čehi pred Francozi in Nemci.
Anže Urankar, Tim Novak in Matic Firm (Tacen) so v klasičnem spustu tekmovali v konkurenci kajakašev do 23 let in na koncu zasedli šesto mesto. Naslov evropskih prvakov v klasičnem spustu med mlajšimi člani so si priveslali kajakaši Nemčije, drugi so bili Belgijci, tretji pa Čehi.

Prihodnje evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah za mladince in mlajše člane bo organizirano čez dve leti v Solkanu. Posnetki vrhuncev s tekme so na spletni strani KZS
Rezultati so na povezavi

Zadnje novice

Anže in Ana ostajata v igri za nastop na OI
29.04.2024
Ob Evi še Ajda, Ulan v U23 in Sara v mladinski reprezentanci
29.04.2024
Tacen 2024: Eva na vrhu
21.04.2024
Eva v Solkanu na 3. mestu
24.03.2024

Zadnje dejavnosti