Žlahtne kovine s svetovnega prvenstva v spustu in sprintu

Kajakaši in kanuisti v spustu ter sprintu na divjih vodah so se svetovnega prvenstva vrnili z zlatom (Anže Urankar) in srebrom (Anže Urankar, Simon Oven, Luka Žganjar, Peter Žnidaršič).

Spustaši na divjih vodah so od 2. do 5. junija nastopili na svetovnem prvenstvu na divjih vodah v Banjaluki, merili so se na tekmi klasičnega spusta, ekipnih tekmah klasičnega spusta, posamičnih preizkušnjah v sprintu na divjih vodah in ekipnih preizkušnjah v sprintu. Slovenske barve je zastopala močna osemčlanska ekipa, kajakaši Nejc Žnidarčič, Simon Oven, Anže Urankar in Vid Debeljak ter kanuisti Simon Hočevar, Peter Žnidaršič, Luka Žganjar in Maks Frančeškin.

Anže Urankar Nejc Žnidarčič Simon Oven
Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Simon Oven, ekipno srebro v spustu

Slovenski spustaši na divjih vodah so v Banjaluki spisali novo poglavje v zgodovini slovenskega kajakaštva. V ekipni tekmi klasičnega spusta so Simon Oven, Nejc Žnidarčič in Anže Urankar osvojili srebrno kolajno. To je prva ekipna kolajna na članskih svetovnih prvenstvih slovenskih kajakašev v klasičnem spustu. Srebro je obliž na četrto mesto Simona Ovna v posamični vožnji klasičnega spusta: »Malo bo lažje, še zmeraj pa mi je žal tiste kolajne. Ampak tako pač je. Vožnja je bila dobra. Veslal sem spredaj, razbijal valove ter pomagal Nejcu in Anžetu. Dala sta vse od sebe, jaz pa sem jima tudi pomagal kolikor sem lahko.« Kanuisti Simon Hočevar, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar so bili peti, ekipa dvojcev pa četrta. Hočevar, Žganjar in Žnidaršič so se na progo podali še enkrat, in sicer v ekipni tekmi dvojcev. Pridružili so se jim še specialisti kajakaši, zato so bili dvojci nekoliko spremenjeni. V prvem čolnu sta veslala Hočevar in Maks Frančeškin, v drugem Peter Žnidaršič in Simon Oven, v tretjem pa Luka Žganjar in Anže Urankar. Slovenci so bili dobro na poti, na koncu pa se uvrstili tik za dobitniki kolajn, na četrto mesto. Zlato so si priveslali Čehi, srebro Francozi, bron pa Nemci. Po tekmi sta dobitnika ekipne kajakaške kolajne potarnala, da ju bolijo kolena, saj kanuisti v čolnu klečijo, kajakaši pa sedijo in nista navajena takšnega položaja. »Bilo je naporno za kolena, saj nisem navajen klečati, ampak z rokami ni bilo težav, tudi utrujenosti ni bilo. Na divji vodi še nikoli nisem veslal v dvojcu, poizkusili smo le na Ljubljanici. Bilo je dobro za prvič,« je povedal Simon Oven.

Žnidaršič_Žganjar (1)
Peter Žnidaršič in Luka Žganjar, tradicionalna prejemnika medalj, tokrat srebrna v sprintu

Spustaši na divjih vodah so finale sprinta odveslali ponoči. Na sprinterski progi, obsijani z reflektorji, so se izkazali tudi slovenski tekmovalci. Peter Žnidaršič in Luka Žganjar sta nadaljevala tradicijo osvajanja kolajn na največjih tekmah in tokrat svojo zbirko obogatila s srebrom. Nekdanja svetovna prvaka v sprintu na divjih vodah sta bila druga tudi na lanskem svetovnem prvenstvu na Dunaju.

Banjaluka SP spust kajakaši 2016 (1)
Anže Urankar (v sredini), ekipni zmagovalec v sprintu

Že tako uspešno svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah v Banjaluki je zadnji dan prvenstva postalo za slovensko ekipo še žlahtnejše. Ekipa kajakašev, v kateri so veslali Nejc Žnidarčič, Vid Debeljak in Anže Urankar, je priveslala do zlate kolajne v sprintu na divjih vodah. Kanuisti Simon Hočevar, Peter Žnidaršič in Luka Žganjar so bili četrti, ekipa dvojcev pa peta.

Na startu je bila tudi ekipa dvojcev, v kateri so veslali Maks Frančeškin – Simon Hočevar, Luka Žganjar – Anže Urankar in Peter Žnidaršič – Simon Oven. Slovenci so priveslali do petega mesta. Zmagali so Francozi pred Hrvati in Nemci.

Tekmovalci nadaljujejo z nastopi za svetovni pokal v spustu in sprintu v Celju, tekme v spustu pa bodo zaradi vodostaja Savinje odveslali na Savi med Zagorjem in Hrastnikom v petek, 10. 6. 2016, z začetkom ob 16. uri. Vabljeni, razpored tekem je na povezavi.

Fotografije in več: Kajakaška zveza Slovenije

Zadnje novice

Tacen 2024: Eva na vrhu
21.04.2024
Eva v Solkanu na 3. mestu
24.03.2024
Spustaši odlično v novo tekmovalno leto
17.03.2024
Ajda in Sara začeli sezono na stopničkah
17.03.2024

Zadnje dejavnosti