Zlatih 90 let Kajak kanu kluba Ljubljana

Na Veliki Čolnarski ulici 22, v prvih prostorih Kajak kanu kluba Ljubljana, je 22. 10. 2021 potekala slavnostna akademija, s katero so člani vseh generacij počastili 90. obletnico kluba. Zbrane je pozdravil predsednik kluba Borut Tuma. Vzdušje ob srečanju ljubiteljev divjih voda vseh generacij je bilo izjemno in zbrani so skupaj z najboljšo kajakašico in olimpijko Evo Terčelj nazdravili številnim dosedanjim ter prihodnjim uspehom kluba.

Kajak kanu klub Ljubljana so ustanovili 20. 10. 1931, le dve leti kasneje so organizirali prvo državno prvenstvo v kajaku na divji vodi, na Savi od železniške postaje Sava pri Litiji do Hrastnika. Pet let po ustanovitvi kluba, 1936, je bila ustanovljena Kajakaška zveza Jugoslavije, katere ustanovni član je bil Kajak kanu klub Ljubljana. Istega leta so se člani kluba ing. Ciril Pogačnik in dvojec Gaberšček – Savnik udeležili olimpijskih iger v Berlinu. Kajak kanu slalom ostaja temeljni šport vse od prve domače tekme v Tacnu leta 1937. Organizirali ali soorganizirali so številna tekmovanja različnih ravni. Danes so glavni prostori kluba s čolnarno na Livadi 36, na desni strani Ljubljanice, kjer je ob ustanovitvi kluba bilo priljubljeno mestno kopališče.

Člani Kajak kanu kluba Ljubljana so v 90 letih zbrali več kot 60 medalij v slalomu na divji vodi s svetovnih prvenstev, svetovnih pokalov in evropskih prvenstev ter več kot 130 medalij na najvišji ravni v spustu na divji vodi. V bogato zakladnico medalj so prispevale vse generacije in ob številnih otrocih in mladini, ki rada zahaja v klub, se kaže svetla prihodnost za ljubitelje belih brzic.

Kajak kanu klub Ljubljana ob vrhunskem športu goji tudi ljubiteljske dejavnosti, vse od vadbe otrok, tečajev kajaka za otroke in odrasle, team buildinga v zmajevskih čolnih, do SUPanja, počitniškega varstva otrok, športnih in rojstnih dnevov, izposoje opreme itd. Mladi in manj mladi, vabljeni k številnim dejavnostim kluba!

Foto: Eva Terčelj

Zadnje novice

Ulan 7. na ICF tekmi v Solkanu
27.03.2023
Slalom: spodbuden začetek
20.03.2023
Sara, Simon in Lucien spust začeli z zmagami
19.03.2023
Vesele praznike in srečno 2023!
23.12.2022

Zadnje dejavnosti