Simon svetovni prvak v spustu, Anže tretji v sprintu!

V švicarski Muoti  je od 31. 5. do 3. 6. svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah postalo zlato za Simona Ovna in Anžeta Urankarja. Kajakaš Simon Oven je priveslal do naslova svetovnega prvaka v klasičnem spustu. Anže Urankar je bil petnajsti. V sprintu je Anže Urankar osvojil tretje mesto, v ekipni vožnji pa postal svetovni prvak! 

Simon Oven je svetovni prvak v klasiki 2018!

Simon Oven je v spustu priveslal do največjega uspeha v dosedanji karieri, čeprav se že lahko pohvali s kolajnami z največjih tekmovanj. Lani je osvojil posamično srebrno kolajno v klasičnem spustu evropskega prvenstva v Skopju ter se veselil še ekipnega zlata v tej disciplini. V Pauju je skupaj z Nejcem Žnidarčičem in Anžetom Urankarjem prišel še do ekipne srebne kolajne v sprintu na divjih vodah, sezono svetovnega pokala pa je zaključil s skupno zmago v tej seriji.Tokrat je z brzicami opravil najhitreje izmed vseh kajakašev na startu svetovnega prvenstva. Še najbolj se mu je približal Francoz Paul Jean, ki je za Ovnom zaostal za dobre štiri sekunde, tretjeuvrščeni Francoz Paul Graton pa je bil počasnejši šest sekund in osem desetink.

Ko je prišel v cilj in prevzel vodstvo, je Simon moral počakati še na nekaj tekmecev, ki so startali za njim. »Niti ni bilo težko čakati, saj sem vedel, da bom zmagal,« je samozavestno po zmagi razkril Oven in nadaljeval: »Nejca sem na vseh dosedanjih tekmah v klasiki premagal, prav tako sem videl, da tudi Francoz ni bil tako hiter. Tako da ni bilo panike. Vmesni časi so bili dobri, naredil sem sicer manjšo napako, ampak sem vedel, da sem si nabral dovolj prednosti.« Ekipno vožnjo klasičnega spusta so Slovenci končali na četrtem mestu.

Anže Urankar je ekipni svetovni prvak v sprintu!

V sprintu so vsi slovenski reprezentanti zasedli mesta pri vrhu. Novi prvak je Nejc Žnidarčič (KKSE), Vid Debeljak (KK Tacen) je bil drugi in branilec naslova iz lanskega leta Anže Urankar je bil tokrat tretji. Uspeh je s šestim mestom dopolnil Simon Oven.

Slovenci z Anžetom Urankarjem so bili glavni favoriti tudi v ekipni tekmi in svojo vlogo so upravičili. Žnidarčič, Debeljak in Anže Urankar so v cilj priveslali s 63 stotinkami prednosti pred Francozi, Nemci so bili tretji. Čeprav so veljali za favorite ni bilo lahko nastopiti, kar je priznal tudi Žnidarčič: »Imeli smo težave v klasičnem spustu, čeprav smo računali na zlato. V sprintu je samo en tek, proga je zahtevna, tako da moraš prikazati res dobro vožnjo.«

Na progo so se podali tudi veterani, kjer si je drugo mesto priveslal kanuist Matej Hočevar. Prehitel ga je Francoz Gwendal Duchet, tudi tretji je bil njegov rojak Sylvain Brunet. V kajaku pa sta predstavnika našega kluba zasedla četrti mesti. Borut Tuma je v svoji starostni kategoriji zaostal za Nemcem Jeskom Kalmmerjem, Britancem Jamiejem Christijem in Čehom Pavlom Sindlelarjem. Četrti je bil tudi Đorđe Mihajlović, ki je v svoji skupini v cilj priveslal za Nemcem Markusom Gicklerjem, Švicarjem Petrom Luethijem in Francozom Francisom Jouinom.

Več: kajak-zveza.si

Zadnje novice

Tacen 2024: Eva na vrhu
21.04.2024
Eva v Solkanu na 3. mestu
24.03.2024
Spustaši odlično v novo tekmovalno leto
17.03.2024
Ajda in Sara začeli sezono na stopničkah
17.03.2024

Zadnje dejavnosti